
Fostul ministru al Mediului (PNL) compară primele de pensionare de la CCR cu cele de la Romsilva și cere eliminarea „peșcheșurilor” din bani publici care sfidează bunul-simț
Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, critică intenția de a acorda unor judecători ai Curții Constituționale prime de pensionare în valoare de 180.000 de lei, pe care le compară cu cele de la Romsilva, eliminate prin ordonanță în timpul mandatului său. „Primele nerușinate pentru pensionare de la Romsilva au surori gemene la Curtea Constituțională a României (CCR)”, afirmă Fechet.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Fechet amintește că a reușit să blocheze, în martie, printr-o Ordonanță de Urgență, primele de pensionare pentru angajații Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și cere ca astfel de beneficii să fie eliminate complet din sectorul public.
Fechet consideră că astfel de „peșcheșuri” sfidează principiul meritocrației și împovărează bugetul public.
„Primele de pensionare sunt profund imorale: nu sunt condiționate de rezultate, ci se acordă automat, doar pentru că o persoană a deținut o anumită funcție. E o încălcare flagrantă a principiului meritocrației”, a afirmat fostul ministrul pe pagina sa de Facebook.
Acesta menționează că astfel de bonusuri sunt o povară asupra bugetului de stat, în condițiile în care provin din contribuțiile tuturor cetățenilor, de la pensionari cu venituri mici până la profesori, antreprenori sau muncitori.
„Pe lângă faptul că sunt imorale, sunt și rușinoase. Pentru că vin dintr-un buget la care contribuie și o bunică dintr-o pensie câștigată după o viață de muncă, și un profesor care se împarte între două școli, și un antreprenor care își plătește taxele și impozitele la zi, și un fierar care stă încovoiat o zi pe un pod. Toți le plătim, iar pușculița publică trebuie să NU mai hrănească privilegii, ci investiții, binele comun, al tuturor.”
În ultimii cinci ani, primele de pensionare au costat statul peste 327 de milioane de lei, potrivit datelor prezentate de Fechet.
„România nu-și permite să mai accepte un sistem care răsplătește funcția, și nu performanța. (…)Cine vrea dreptate, trebuie să își asume că dreptatea nu se face selectiv,” a adăugat el.
„România a devenit o casă împărțită, unde în camerele din față stau privilegiații, care se răsplătesc inclusiv pentru că pleacă din funcție, iar în bucătăria din spate stau milioane de români care achită nota de plată pentru dezmățul primilor.”
Fostul demnitar de la Mediu își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva „privilegiilor nejustificate” și atrage atenția că reforma reală a statului nu poate fi realizată cu jumătăți de măsură. „Mă aștept ca toate aceste peșcheșuri care sfidează bunul-simț să dispară, nu doar cele de la CCR despre care se discută intens acum.”
Context
În martie 2025, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a eliminat primele de pensionare acordate angajaților Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. În anumite cazuri, aceste bonusuri ajungeau până la echivalentul a 10 salarii brute, atingând valori brute de aproximativ 100.000 de euro. În ultimii doi ani, până în martie 2025, statul a plătit în total circa 23 de milioane de euro net către aproximativ 1.300 de angajați pensionați.
Măsura a fost luată pe fondul unor controverse publice, generate de faptul că aceste sume consistente erau acordate indiferent de performanțele profesionale ale beneficiarilor.
În prezent, conform surselor G4Media, Curtea Constituțională a României pregătește plata unor indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei trei judecători care își încheie mandatul în iulie 2025 — Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. Aceste sume sunt echivalentul a șase salarii nete, conform articolului 71, alineatul 5 din Legea de funcționare a CCR, care prevede dreptul judecătorilor la plata unei indemnizații la încetarea mandatului.
Însă această practică vine în contradicție cu OUG 156/2024 („ordonanța trenuleț”), prin care Guvernul Ciolacu a interzis acordarea oricăror ajutoare sau indemnizații la pensionare pentru angajații din sistemul bugetar. Deși ordonanța nu menționează explicit indemnizațiile pentru judecătorii CCR, aceste plăți sunt considerate imorale de unii experți.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.