G4Media.ro

Nicuşor Dan, întrebat ce notă ar da sistemului educaţional: Între 5 şi…

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Nicuşor Dan, întrebat ce notă ar da sistemului educaţional: Între 5 şi 6 / Am fetiţa în clasa a doua şi eu sunt îngrozit de ce i se cere să ştie la vârsta asta / Eu am încredere în Daniel David, să ştiţi

Candidatul independent la Preşedinţia României Nicuşor Dan a afirmat că nota sistemului educaţional din România este între 5 şi 6 şi a precizat că principala problemă este diferenţa foarte mare de calitate între mediul rural şi urbanul mic comparativ cu marile oraşe. Nicuşor Dan a afirmat că îl vede pe actualul ministru al Educaţiei, Daniel David, ocupând în continuare acest post, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Nicuşor Dan a fost întrebat, marţi, la Antena 3, ce notă ar da sistemului educaţional din ţara noastră.

”Între 5 şi 6, aş spune. Eu sunt cineva care născut în 1969, într-o zonă semi-rurală a României, am avut condiţiile pentru a ajunge să străbat toate etapele de formare profesională şi, din păcate, lucrul ăsta nu se mai întâmplă azi. Deci probabil că principala problemă a educaţiei din România este diferenţa foarte mare de calitate între mediul rural şi urban mic şi, bineînţeles cu excepţii şi marile oraşe şi aici este România, adică lucrul pe care noi trebuie să-l facem, suntem obligaţi să-l facem, este să dăm copiilor şanse egale. Deci noi trebuie să stimulăm inclusiv financiar ca profesori buni să se ducă în zonele care sunt în momentul de faţă mai puţin acoperite şi acelaşi lucru putem să-l spunem şi despre sistemul de sănătate”, a declarat Nicuşor Dan.

El a mai fost întrebat ce pârghii are pentru scăderea analfabetismului funcţional.

”Eu vă spun că am fetiţa în clasa a doua, termină clasa a doua acum şi eu sunt îngrozit de ce i se cere să ştie la vârsta asta. Şi vorbesc cu maximă seriozitate. Adică noi trebuie să modificăm în proporţie mare ceea ce învaţă copiii la şcoală astfel încât să ne concentrăm pe noţiunile esenţiale, astfel încât cât mai puţini din copii să rămână în urmă şi cei care rămân în urmă să reuşim să-i ajutăm, astfel încât până la clasa a VIII-a cel puţin să avem grijă ca toţi copiii să deprindă noţiunile de bază. Copiii învaţă mult, mult prea mult, învaţă mult prea puţin să aibă o gândire critică, să se raporteze critic şi cu capul lor la realitatea înconjurătoare şi aici este schimbarea esenţială pe care trebuie să o facem”, a declarat Nicuşor Dan.

El a adăugat că trebuie să ne adaptăm şi la piaţa muncii astfel încât ce învaţă copiii la şcoală să le folosească în meseriile pe care le aleg.

”Mai departe bineînţeles că trebuie să ne adaptăm la piaţa muncii să vedem în ce direcţie merge piaţa muncii astfel încât ceea ce produce şcoala, adică ce învaţă copiii la şcoală să le folosească în meserile pe care le au mai departe, dar dacă vorbim de problema pe care aţi ridicat-o, în opinia mea asta este soluţia, să ne concentrăm pe noţiunile esenţiale şi pentru asta şi profesorii trebuie să fie formaţi pentru a schimba metodologia după care predau azi”, a mai declarat Nicuşor Dan.

El a fost întrebat pe cine ar prefera să fie ministru al Educaţiei.

”Eu am încredere în Daniel David, să ştiţi. Este o persoană care are o anvergură intelectuală, este o persoană care a studiat foarte mult pedagogia, cunoaşte sisteme diferite din lume, din Europa, a spus că va veni în această vară cu un proiect de reformă pentru învăţământul românesc. Aştept acest proiect de reformă şi bineînţeles că e nevoie pentru educaţie şi de bani şi de suport politic”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Bravo! Este o problema esentiala a Romaniei.

  2. Acum, ce să spun…îl respect pe ND pentru ceea ce face dar la capitolul „ce mult învață copiii” ar trebui sa se uite, comparativ, la manualele actuale și la cele din anii 80. Atunci se învăța mult și se vede. El este rezultatul acelui proces. Acum, programele sunt la 40% și nu se învață nimic. Deși se spune că „acum copiii sunt mult mai inteligenti”. Dacă vrem sa adâncim analfabetismul atunci trebuie sa tăiem in continuare din materii. Dacă vrem performanta trebuie sa creștem calitatea evaluarii (să vedem corigenta le muzica, desen și tehnologie, să vedem note date la educație fizică cu cronometrul in mana și cu ruleta) și să ne apropiem de anii 80 la cantitatea de materie. Asta daca vrem performanta și generații educate.

    • Și Ciolacu, Georgescu,Simion sunt și ele rezultatele aceluiași proces.

    • Și Ciolacu, Georgescu,Simion sunt și ele rezultatele aceluiași proces.

    • Cred ca programa scolara la clasele 1-8 este mult prea incarcata. Expresii ca „orogeneza hercinica” si multe altele nu au ce cauta la scoala generala. Se preda mult si de multe ori prost. Timpul de fixare a cunostintelor este zero. Din cauza aceasta noile cunostinte nu au o baza pe care sa se sedimenteze. Consecinte: pierderea interesului de a invata. Metoda „biciului” folosita in anii secolului trecut nu mai functioneaza. Este o alt asocietate formata din cei care erau plictisiti de scoala si care au ajuns la randul lor parinti.

    • Am cumpărat manuale de cls V-VI ca sa ajut niste copii la lecții. Sunt groaznice. Încărcate si imposibil de gestionat logic. Nu cred ca este vorba despre diminuarea materiilor ci mai degrabă de continut. Răsfoiește unul intr o librarie ca sa vezi cum arata.

    • nu poti cere unui copil in 2025 ce eram noi pusi sa facem. acum arvtrebui ca examenele sa evidentieze gandirea critica si posibilitatea de a folosi informatia care este PESTE TOT. e inutil sa ii pui sa invete pe de rost comentarii ..io am avut la bac un subiect unde nu am citit cartea, dar pe comentariu…10! si la ce mi- a folosit? what is the use ? la ora asta nu trebuie decat sa pun informatia la treaba, nimic altceva….

  3. Nicusor Dan are dreptate.
    Pe primul loc este programa scolara supraincarcata, cu din toate, si practic, nimic , cu rezultat in majoritate, de absolventi foarte slabi in domeniul absolvit .
    La o nota mica , duce si probitatea morala si profesionala a acestora .
    In realitate un cerc vicios cu aceasi caracteristica .
    Iar daca ministrul David, vede problemele reale, in primul rand celr spuse de parinti, si mai putin de elevi si dascali, si da si dovada de fermitate si verticalitate, poate nota de 5-6, se va mari .

OSZAR »