G4Media.ro

Creşterea cererii de minereuri pentru producţia de energie regenerabilă sporeşte riscul de…

Sursa foto: Pexels

Creşterea cererii de minereuri pentru producţia de energie regenerabilă sporeşte riscul de criminalitate, corupţie și instabilitate, potrivit unui raport ONU

Cererea tot mai mare de minereuri necesare pentru producţia de energie regenerabilă sporeşte riscul de criminalitate, corupţie şi instabilitate, atenţionează un studiu al Biroului ONU pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii (UNODC), citat miercuri de agenția de știri dpa, informație preluată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Cererea de minereuri necesare în tehnologiile energiei regenerabile este în creştere şi va continua să crească”, se arată în raport, care aminteşte că potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie cererea de metale şi minereuri s-ar putea dubla până în 2030 şi tripla până în 2050.

UNODC notează în raportul lansat marţi că grupări criminale organizate din întreaga lume sunt „implicate în activităţi miniere ilegale”, unele dintre ele – de exemplu în America de Sud – recurgând la „exploatare ilegală alături de alte activităţi ilegale”, iar alte grupuri – de exemplu în unele părţi din Africa – apelând exclusiv la ea.

„În special în cazul aurului, aceşti actori sunt probabil atraşi de profiturile mari şi, în unele cazuri, de riscurile mai mici percepute ca fiind asociate cu infracţiunile legate de minereuri în comparaţie cu alte infracţiuni”, se arată în raport.

Studiul a evidenţiat de asemenea modul în care prezenţa grupărilor infracţionale în sectorul mineritului „intensifică violenţa, corupţia şi degradarea mediului, expunând în acelaşi timp populaţii vulnerabile la exploatare şi abuzuri de drepturi ale omului”.

Responsabila UNODC Angela Me de la UNODC a făcut apel la creşterea „armonizării legislaţiei şi standardelor la nivel global”, precum şi la îmbunătăţirea datelor necesare pentru a putea „depista rapid şi răspunde la exploatarea minieră ilegală”.

„Diligenţa şi trasabilitatea minereurilor critice sunt esenţiale, alături de răspunsuri direcţionate ale organismelor de aplicare a legii pentru a asigura securitatea lanţurilor de aprovizionare cu minereuri critice”, a punctat Me.

Minerale precum cuprul, litiul şi cobaltul sunt esenţiale pentru producerea de baterii, în timp ce aşa-zisele pământuri rare sunt cruciale pentru fabricarea magneţilor permanenţi utilizaţi în turbinele eoliene şi motoarele vehiculelor electrice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.

OSZAR »