
Analiză Haaretz: Netanyahu și guvernul său au pariat pe extrema dreaptă antisemită din România și au pierdut în stil mare / George Simion a promis că va transforma România ”dintr-o țară cu o ușoară înclinație către Israel într-un aliat absolut al extremiștilor care conduc în prezent guvernul israelian”
Miniștrii Likud Eli Cohen (foto stânga) și Amichai Chikli sunt acuzați de publicația israeliană Haaretz că s-au amestecat în afacerile interne ale României prin sprijinirea partidului de extremă dreaptă din această țară, care are un trecut de negare a Holocaustului, dar a fost învins în alegerile prezidențiale de duminică.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Lista câștigătorilor alegerilor prezidențiale din România, care au avut loc duminică, este destul de lungă, relatează Haaretz. Ea începe cu viitorul președinte al țării și actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, care a candidat pe o platformă pro-europeană și l-a învins pe candidatul de extremă dreapta George Simion, susținător al Rusiei, dușman al Ucrainei și critic fervent al Uniunii Europene. Prin urmare, victoria surprinzătoare a lui Dan este, de asemenea, o mare victorie pentru UE, pentru Ucraina și pentru NATO.
Lista învinșilor în aceste alegeri, care au atras atenția și îngrijorarea întregului continent, include chiar pe Simion și pe cel mai important aliat al său, guvernul rus al lui Vladimir Putin. Din păcate, ea include și un alt guvern străin, cel israelian, condus de Benjamin Netanyahu și partidele de extremă dreapta din Israel, scrie Haaretz.
”De la venirea sa la putere la sfârșitul anului 2022, acest guvern a făcut un pariu periculos și cinic pe extrema dreaptă antisemită și negaționistă a României, în numele unor interese politice înguste. Acest pariu s-a soldat duminică cu un eșec major și există motive de îngrijorare că, pe termen lung, a cauzat daune semnificative relațiilor Israelului cu România, o țară considerată relativ favorabilă Israelului și care nu se implică adesea în presiuni diplomatice asupra Ierusalimului.
Interferența flagrantă a guvernului Netanyahu în politica românească a început la începutul anului 2023, când politicianul Likud Eli Cohen a fost numit ministru de externe. Cohen, un politician fără experiență diplomatică, a fost convins de personalități influente de extremă dreapta din Israel – toate afiliate mișcării de colonizare – să reexamineze poziția sceptică a ministerului său față de Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), partid de extremă dreapta din
Înainte de numirea lui Cohen, Israelul avea o poziție clară de boicotare a AUR, din cauza glorificării de către partid a liderilor politici și militari români care au participat la uciderea în masă și persecutarea populației evreiești din țară în timpul Holocaustului. Membri de rang înalt ai AUR au negat, de asemenea, în multiple ocazii, rolul României în Holocaust sau dimensiunile uciderii în masă a evreilor din țară.
Decizia de a boicota AUR a făcut parte dintr-o politică israeliană mai amplă, de zeci de ani, de respingere a partidelor politice europene care sunt antisemite sau au un istoric de negare a Holocaustului. Însă liderii coloniștilor care l-au abordat pe Cohen i-au cerut să excepteze AUR de la această directivă – nu pentru că partidul și-ar fi schimbat orientarea, ci mai degrabă pentru că Simion, liderul său, promitea să schimbe politica țării sale față de Israel, palestinieni și colonii”, scrie Haaretz în analiză.
De la aderarea la UE în 2007, România a fost considerată o voce moderată în Europa în ceea ce privește politica din Orientul Mijlociu și nu s-a confruntat niciodată cu critici puternice din partea Israelului – spre deosebire de alte guverne europene care au ales să exercite o presiune mai mare asupra Ierusalimului. Cu toate acestea, Simion le-a promis contactelor sale de extremă dreapta din Israel că, dacă va câștiga alegerile, va transforma România dintr-o țară cu o ușoară înclinație către Israel într-un aliat absolut al extremiștilor care conduc în prezent guvernul israelian, noteză Haaretz.
Cohen, influențat de liderii mișcării de colonizare, a ordonat diplomaților israelieni să schimbe cursul în privința AUR, să se întâlnească cu Simion, să scuze trecutul antisemit al partidului său și să-i ofere acestuia o legitimitate politică și internațională valoroasă. Acest lucru s-a făcut împotriva avizului profesioniștilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și fără a se informa sau consulta Yad Vashem, instituția națională israeliană pentru studiul și comemorarea Holocaustului. Nu este de mirare că, odată ce Yad Vashem a aflat despre această inițiativă, s-a opus ideii, dar Cohen nu s-a lăsat intimidat.
Cohen, care între timp a părăsit MAE pentru a deveni ministru al Energiei al Israelului, nu a fost singurul membru al guvernului care a căutat un parteneriat cu AUR. O interferență și mai flagrantă a avut loc în noiembrie 2024, când ministrul afacerilor diasporei, Amichai Chikli, a avut o convorbire telefonică cu Călin Georgescu, un politician român de extremă dreapta care a candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale din țară.
Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel și renumit istoric al Holocaustului, a declarat pentru Haaretz la acea vreme că apelul telefonic al lui Chikli către Georgescu a fost o încercare inacceptabilă de a influența alegerile și a subliniat că România nu a intervenit niciodată în acest mod în alegerile israeliene de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Ambasadorul a declarat la acea vreme că „a aflat cu consternare și indignare că Chikli a purtat o conversație telefonică cu Georgescu, care a lăudat în mod deschis și repetat liderul Gărzii de Fier fasciste și antisemite, implicată în pogromuri și uciderea în masă a evreilor români”.
Georgescu a obținut 23% din voturi în primul tur al alegerilor din decembrie 2024 din România, dar ulterior a fost declarat ineligibil pentru a participa la turul al doilea de către Curtea Constituțională a țării, care a anulat rezultatele și a stabilit o nouă dată pentru alegeri în luna mai.
Miniștrii cinici israelieni și activiștii de extremă dreapta care au promovat această schimbare de politică s-au trezit în cele din urmă în cea mai proastă situație posibilă: i-au oferit lui Simion legitimitatea publică pe care o dorea, doar pentru a-l vedea apoi pierzând alegerile. Modelul promovat de Cohen și Chikli în România a fost adoptat în curând de actualul ministru de externe Gideon Sa’ar față de partidele de extremă dreapta cu un trecut antisemit și în alte țări.
Un înalt oficial român a declarat pentru Haaretz că Netanyahu ar fi trebuit să le ordone lui Cohen și Chikli să se oprească, din respect elementar pentru politica internă a unei țări prietene. ”Alegerea lui Netanyahu de a nu face acest lucru, a adăugat oficialul, ar putea cauza daune și mai mari modului în care noul guvern român va privi relația cu Israelul. România nu își va schimba poziția pro-Israel în viitorul apropiat, a spus oficialul, dar „este ceva ce oamenii nu vor uita prea curând””, notează Haaretz.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii