
Ambuscade politice: Cum se folosește Trump de Biroul Oval pentru a-i umili pe liderii străini
Biroul Oval de la Casa Albă, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale puterii executive din Statele Unite, s-a transformat într-un loc pe care președintele Donald Trump îl folosește tot mai frecvent pentru a-i critica și umili pe liderii străini cu care are divergențe. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul canadian Mark Carney se numără printre demnitarii puși în dificultate recent, în mod public, în biroul oficial al președintelui american din aripa de vest a Casei Albe.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Informația pe scurt:
· Biroul Oval de la Casa Albă este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale puterii executive din Statele Unite
· Trump s-a folosit de întâlnirile cu liderii străini pentru a-i confrunta public
· Președintele sud-african este cel mai recent demnitar criticat de liderul american
· Președintele ucrainean Zelenski și premierul canadian Carney au fost și ei luați în vizor
· Ambuscadele politice în fața camerelor de luat vederi au devenit normale în cel de-al doilea mandat al republicanului
Confruntat la Casa Albă
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a devenit miercuri cel mai recent lider mondial care a fost luat prin surprindere de către Trump în Biroul Oval, după ce liderul american l-a confruntat cu o înregistrare video care ar arăta tratamentele grave aplicate fermierilor albi din Africa de Sud.
Trump a susținut că fermierii afrikaneri albi din Africa de Sud sunt măcelăriți și forțați să-și părăsească pământurile.
Afrikanerii sunt descendenți ai coloniștilor de origine neerlandeză, franceză, germană şi scandinavă. Grupul etnic îşi are originea în coloniştii preponderent olandezi care au ajuns la Capul Bunei Speranţe în secolele XVII şi XVIII, precum şi ai refugiaţilor francezi hughenoţi susţinuţi de olandezi.
Ei vorbesc afrikaans, derivată din neerlandeza secolului XVII-lea, una dintre cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud, și reprezintă o mare parte din comunitățile rurale de fermieri din această țară.
Africa de Sud a fost condusă de lideri afrikaneri albi în timpul apartheidului, regimul care a reprimat violent majoritatea de culoare a ţării, forţând această populaţie să trăiască în oraşe segregate şi în teritorii rurale. Tensiunile dintre unele grupuri afrikaner și partidele politice de culoare au persistat și după apartheid, deși Africa de Sud a reușit în mare măsură să reconcilieze numeroasele sale grupuri rasiale, iar majoritatea afrikanerilor se consideră parte din noua Africa de Sud.
Albii reprezintă în prezent 7% din populaţia Africii de Sud, aproximativ jumătate fiind vorbitori nativi de afrikaans, în timp ce populaţia de culoare reprezintă 81%. Cu toate acestea, unii sud-africani albi susţin că sunt discriminaţi, citând adesea legile de acţiune afirmativă ale ţării.
O parte din filmarea difuzată la Casa Albă arăta de altfel cruci albe aliniate de-a lungul ambelor margini ale unui drum.
“Asta e foarte grav. Aici sunt locuri de înmormântare. Locuri de înmormântare – peste o mie – ale fermierilor albi. Iar acele mașini sunt aliniate acolo pentru a-și arăta dragostea într-o dimineață de duminică. Fiecare dintre acele lucruri albe pe care le vedeți este o cruce. Și sunt aproximativ o mie,” a spus Trump. “Toți sunt fermieri albi. Familii de fermieri albi. Iar acele mașini nu se deplasează, sunt oprite acolo pentru a aduce un omagiu membrului de familie care a fost ucis. Și este o imagine teribilă. N-am mai văzut așa ceva. Pe ambele părți ale drumului sunt cruci. Toți acei oameni au fost uciși.”
“V-au spus unde este acel loc, domnule președinte? Aș vrea să știu unde se află, pentru că eu nu am mai văzut așa ceva,” i-a spus Ramaphosa lui Trump.
“Adică, e în Africa de Sud, acolo este,” a răspuns Trump.
“Trebuie să aflăm”, a spus Ramaphosa.
Mai devreme, Trump declarase: “Am avut mulți oameni, trebuie să vă spun, domnule președinte, am avut un număr impresionant de oameni, mai ales de când au văzut aceste imagini – în general sunt fermieri albi și fug din Africa de Sud. Și este, știți, un lucru foarte trist de văzut, dar sper că vom primi o explicație pentru asta, pentru că știu că dumneavoastră nu vă doriți acest lucru.”
FoxNews a precizat că aproximativ 50 de afrikaneri au fost aduși săptămâna trecută în Statele Unite ca refugiați sub o politică controversată menită să îi protejeze de discriminarea despre care Trump susține că ar suferi-o în țara lor – o acuzație pe care Africa de Sud o respinge. Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că “vor urma și alții.”
“Nu voi repeta ceea ce am spus până acum. Aș spune că, dacă ar exista un genocid al fermierilor afrikaneri, pot să vă garantez că acești trei domni nu ar fi aici, inclusiv ministrul meu al Agriculturii. El nu ar fi alături de mine. Așadar, președintele Trump trebuie să asculte poveștile lor, perspectivele lor, aceasta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră,” i-a spus Ramaphosa liderului american.
La un moment dat în timpul întâlnirii din Biroul Oval, un reporter l-a întrebat pe Trump: “Ce ați dori să facă președintele Ramaphosa în legătură cu situația pe care tocmai am văzut-o pe ecran?”
“Nu știu. Nu știu,” a răspuns Trump.
“Uitați, acestea sunt articole din ultimele zile,” a continuat Trump, ținând în mână un teanc de hârtii.
“Moartea oamenilor. Moarte. Moarte. Moarte cumplită,” a spus Trump în timp ce răsfoia foile.
“Sud-africanii albi fug din cauza violenței și a legilor rasiste… Așa că, atunci când întrebați “Ce aș vrea să fac?,” eu nu știu ce să fac,” a spus Trump.
Reamintim că, la începutul lunii februarie, preşedintele Trump a semnat un ordin executiv prin care a suspendat asistenţa financiară acordată Africii de Sud, acuzând guvernul acestei ţări de “discriminare rasială injustă” împotriva afrikanerilor albi.
El a postat pe platforma sa Truth Social: “Africa de Sud confiscă terenuri și tratează anumite clase de oameni FOARTE RĂU.”
Potrivit liderului american, “este o situație gravă pe care Media de Stânga Radicală nici măcar nu vrea să o menționeze. O încălcare MASIVĂ a drepturilor omului, cel puțin, are loc sub ochii tuturor. Statele Unite nu vor tolera acest lucru, vom acționa.”
El a continuat: “Voi opri orice finanțare viitoare pentru Africa de Sud până când va fi finalizată o investigație completă a acestei situații!”
Mai târziu în aceeași zi, Trump a spus ziariștilor: “Lucruri teribile se întâmplă în Africa de Sud,” adăugând că conducerea țării “ia pământul, îl confiscă și, de fapt, face lucruri care poate sunt chiar mai rele de atât.”
După două zile, șeful diplomației americane, Marco Rubio, a postat pe X: “NU voi participa la summitul G20 de la Johannesburg. Africa de Sud face lucruri foarte rele. Expropriază proprietăți private. Folosește G20 pentru a promova “solidaritatea, egalitatea și sustenabilitatea.” Cu alte cuvinte: DEI și schimbările climatice. Jobul meu este să promovez interesele naționale ale Americii, nu să risipesc banii contribuabililor sau să menajez anti-americanismul.”
Iar Elon Musk, care s-a născut și a crescut în Africa de Sud în perioada apartheidului, a redistribuit comentariile lui Trump și Rubio despre țara sa natală și a adăugat propria reacție, răspunzând pe X la o declarație a președintelui sud-african: “De ce aveți legi privind proprietatea care sunt deschis rasiste?”
Ulterior, Trump și-a pus în practică promisunea de a pedepsi Adfrica de Sud, una dintre cele mai dezvoltate democrații de pe “continentul negru,” și a emis un ordin executiv pentru a întrerupe asistența financiară către această țară. Casa Albă a invocat dezaprobarea față de recenta schimbare a politicii funciare a Africii de Sud și pentru faptul că guvernul de la Pretoria a intentat un proces de genocid împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.
Ordinul executiv al lui Trump afirmă că există “nenumărate politici guvernamentale menite să desfiinţeze egalitatea de şanse la angajare, educaţie şi afaceri, precum şi o retorică plină de ură şi acţiuni guvernamentale care alimentează violenţa disproporţionată împotriva proprietarilor defavorizaţi din punct de vedere rasial.”
Ordinul precizează că SUA “nu pot susține comiterea de încălcări ale drepturilor de către guvernul Africii de Sud în propria sa țară” și că, atâta timp cât acesta “continuă aceste practici nedrepte și imorale,” SUA nu vor oferi ajutor sau asistență.
Documentul adăugă: “În plus, Africa de Sud a adoptat poziţii agresive faţă de Statele Unite şi aliaţii acestora, inclusiv acuzând Israelul, nu Hamas, de genocid în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi revigorând relaţiile sale cu Iranul pentru a dezvolta acorduri comerciale, militare şi nucleare.”
De asemenea, Casa Albă a spus în ordinul emis că va elabora planuri pentru a “promova relocarea refugiaților afrikaneri care fug de discriminarea rasială sponsorizată de guvern.”
Postarea pe rețelele sociale și comentariile lui Trump, precum și ordinul executiv semnat de liderul american, se referă la o lege de expropriere a terenurilor adoptată de Africa de Sud în ianuarie, Expropriation Act, care are scopul de a aborda moștenirea colonialismului și apartheidului.
Potrivit NPR, guvernul sud-african, care este format dintr-o coaliție de partide politice diverse, a răspuns ferm, dar diplomatic la comentariile și acțiunile Administrației de la Washington.
Președintele Ramaphosa a spus că țara sa “nu va fi intimidată.”
“Suntem martorii ascensiunii naționalismului, protecționismului, urmăririi unor interese înguste și declinului cauzei comune,” a declarat Ramaphosa în discursul său recent despre Starea Națiunii. “Dar nu ne lăsăm descurajați în a ne croi drumul prin această lume aflată într-o continuă schimbare. Nu ne vom lăsa intimidați. Noi, sud-africanii, suntem un popor rezistent.”
El a emis și o declarație în care a negat acuzațiile lui Trump: “Africa de Sud este o democrație constituțională adânc înrădăcinată în statul de drept, justiție și egalitate. Guvernul sud-african nu a confiscat niciun teren.”
Carney, luat în vizor
Cu doar câteva săptămâni înainte de vizita președintelui Cyril Ramaphosa la Casa Albă, premierul canadian recent ales Mark Carney a fost luat și el în vizor de Trump în Biroul Oval.
În timpul vizitei la Casa Albă – făcută în contextul în care președintele Trump continuă să amenințe Canada cu tarife și vorbește despre posibilitatea ca țara să devină al 51-lea stat al Statelor Unite -, premierul de la Ottawa a reiterat că țara sa nu este de vânzare, la care liderul american i-a răspuns: “Eu zic că niciodată să nu spuneți niciodată.”
“Încă cred asta, dar, știi, pentru tango e nevoie de doi,” a spus Trump, care a oferit un comentariu mai amplu despre o posibilă uniune politică nord-americană, numind granița dintre SUA și Canada o “linie artificială” și spunând că eliminarea acesteia ar duce la “o reducere masivă a taxelor” pentru amândouă țările.
“Când te uiți la acea formare frumoasă (pe hartă) când sunt împreună – eu sunt o persoană foarte artistică – dar când am văzut asta, am spus: ‘Așa trebuia să fie,’” a spus Trump. “Dar nu vom discuta asta decât dacă cineva vrea să o discute,” a adăugat el, completând: “Ar fi o căsnicie minunată pentru că sunt două locuri care se înțeleg foarte bine.”
Carney i-a răspuns că “Canada nu este de vânzare” și că opinia canadienilor despre a deveni cel de-al 51-lea stat al SUA “nu se va schimba.” “După cum știți din imobiliare, există locuri care nu sunt niciodată de vânzare,” a spus el.
Trump a răspuns: “Nu spune niciodată niciodată. Am avut multe, multe lucruri care nu păreau posibile și care s-au dovedit a fi posibile.”
Cu câteva momente înainte ca premierul Carney să ajungă la Casa Albă, Trump a trimis un mesaj sarcastic pe Truth Social, întrebându-se care este valoarea comerțului cu vecinul din nord al Americii.
“Vreau foarte mult să colaborez cu el, dar nu înțeleg un singur ADEVĂR simplu – De ce America subvenționează Canada cu 200 de miliarde de dolari pe an, în plus față de a le oferi PROTECȚIE MILITARĂ GRATUITĂ și multe alte lucruri?” a spus Trump. “Nu avem nevoie de mașinile lor, nu avem nevoie de energia lor, nu avem nevoie de lemnul lor, nu avem NEVOIE DE NIMIC din ceea ce au ei, cu excepția prieteniei lor, pe care sperăm să o menținem mereu. Ei, pe de altă parte, au NEVOIE DE TOT de la noi!” a scris președintele.
Critici pentru Zelenski
Dar poate cel mai controversat moment de acest fel a avut loc în februarie, când Trump l-a primit în Biroul Oval pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Întâlnirea a degenerat într-o ceartă aprinsă, desfășurată în fața unei delegații ucrainene șocată și a reporterilor americani și străini.
Întâlnirea dintre cei doi lideri a început cu declarații din partea lui Trump și Zelenski, după care au urmat întrebări din partea presei, în timpul cărora un reporter l-a întrebat pe Trump de ce a colaborat cu președintele rus Vladimir Putin și s-a distanțat de Ucraina.
Trump a răspuns că, dacă nu ar păstra un echilibru, nu ar putea obține un acord. “Vreți să spun lucruri îngrozitoare despre Putin și apoi să-i zic: ‘salut, Vladimir, cum stăm cu acordul?’ Nu funcționează așa,” a spus Trump.
Trump a continuat spunând că Zelenski are “o ură profundă” față de Putin și că “îmi este foarte greu să închei un acord cu un asemenea nivel de ură.” Liderul american a adăugat: “Înțeleg asta, dar pot să vă spun că nici cealaltă parte nu îl iubește prea tare.” În timp ce Trump vorbea, Zelenski s-a foit în scaun și părea din ce în ce mai iritat.
Președintele JD Vance a intervenit și a spus că singura soluție pentru încheierea războiului este diplomația, moment în care Zelenski i s-a adresat direct lui Vance, amintind evenimentele de la invazia Rusiei din 2014 încoace și toate eșecurile diplomatice și încălcările comise de Moscova. “Despre ce fel de diplomație vorbești, JD?” a întrebat Zelenski.
În acel moment, întâlnirea a degenerat într-o ceartă, Vance acuzându-l pe Zelenski de lipsă de respect și că îi duce pe vizitatori în “tururi de propagandă,” la care Zelenski i-a reproșat că nu a fost niciodată în Ucraina.
Zelenski a spus apoi că orice țară aflată în război are probleme și că, mai devreme sau mai târziu, și SUA vor simți asta, lucru care l-a făcut pe Trump să intervină și să-i spună lui că Zelenski că “nu este în poziția de a dicta ce vom simți noi.”
“Nu ești într-o poziție bună… te joci cu viețile a milioane de oameni, te joci cu un posibil al Treilea Război Mondial… și ceea ce faci este foarte lipsit de respect față de această țară care te-a susținut,” a spus Trump, în timp ce Zelenski a încercat fără succes să intervină, în timp ce stătea cu brațele încrucișate.
La un moment dat, Trump i-a spus lui Zelenski: “Tu nu ai cărțile în mână,” la care Zelenski i-a răspuns sec: “Nu joc cărți.”
Spre final, Trump i-a spus lui Zelenski: “Țara ta este într-o mare încurcătură,” iar liderul ucrainean a răspuns “Știu”, dar a fost din nou întrerupt de Trump.
Liderul american a insistat că Ucraina ar fi fost copleșită fără ajutorul SUA și că acest sprijin este singura ei șansă.
“Va fi foarte greu să facem afaceri în felul acesta,” a spus Trump, în timp ce Zelenski încerca repetat să intervină.
Zelenski a plecat apoi de la Casa Albă fără să mai semneze acordul cu SUA privind mineralele rare și fără să mai participe la un prânz și o conferință de presă comună cu Trump, programate după întâlnirea din Biroul Oval.
Un loc periculos
Comentând pe marginea momentului în care președintele sud-african Cyril Ramaphosa a fost confruntat de Trump în timpul vizitei la Casa Albă, Axios a scris că Biroul Oval a devenit “o zonă periculoasă pentru liderii lumii” în cel de-al doilea mandat al republicanului.
Publicația a notat că președintele Ramaphosa a primit “tratamentul Zelenski” în timpul întâlnirii de miercuri cu președintele Trump (referindu-se la reuniunea dezastruoasă din 28 februarie, când Trump și vicepreședintele Vance l-au mustrat pe președintele ucrainean), la care s-au adăugat “efecte speciale.”
Pamaphosa venise la Casa Albă pregătit pentru o resetare a relațiilor cu Statele Unite, după ce Trump a tăiat ajutorul acordat Africii de Sud, a expulzat ambasadorul sud-african și a accelerat procesarea cererilor de azil pentru sud-africanii albi.
Ramaphosa a declarat clar că intenționează să îl liniștească pe Trump pe acest subiect și să schimbe direcția discuției spre comerț, în condițiile în care Africa de Sud caută să evite tarifele și să reînnoiască un acord comercial cu SUA. Poate anticipând un “scenariu Zelenski,” l-a adus cu el pe legendarii jucători de golf Ernie Els și Retief Goosen, pentru a păstra o atmosferă prietenoasă.
După aproximativ 20 de minute, când Ramaphosa a spus că “ascultarea poveștilor” sud-africanilor l-ar putea ajuta pe Trump să înțeleagă mai bine situația, Trump și-a întins capcana, a scris Axios.
“Domnule președinte, trebuie să vă spun că avem mii de povești… avem documentare, avem articole de presă. Natalie e aici?,” a întrebat Trump, referindu-se la consiliera sa Natalie Harp.
“Aș putea să vă arăt câteva lucruri și trebuie să reacționăm,” i-a spus Trump lui Ramaphosa, cerând consilierilor săi: “Stingeți luminile și puneți asta.”
Trump l-a supus apoi pe Ramaphosa la o compilație video de cinci minute cu apeluri la violență împotriva albilor din partea unor politicieni extremiști pe care chiar Ramaphosa îi condamnase, apoi a început să răsfoiască un teanc de articole despre astfel de atacuri, au scris ziariștii de peste ocean.
Camerele au continuat să filmeze încă o jumătate de oră, timp în care Ramaphosa a rămas calm și zâmbitor, iar Trump a continuat să dețină controlul.
Ziariștii de la Reuters au notat și ei că Trump “l-a transformat pe președintele sud-african în ținta celei mai recente ambuscade geopolitice a unui lider străin, în fața camerelor de televiziune… într-o scenă extraordinară, clar orchestrată de Casa Albă pentru un impact maxim.”
CNN a remarcat că criticile la care recurge Trump reprezintă “noile Jocuri ale Foamei din politica mondială – execuțiile politice televizate în Biroul Oval orchestrate de președintele Donald Trump… Liderii străini pășesc acum în sanctuarul președintelui american – care conduce conferințele de presă ca pe niște lupte în cușcă din WWE – pe propriul lor risc.”
“Pentru liderii lumii, o invitație în Biroul Oval era odinioară un premiu râvnit. Sub Donald Trump, a devenit un bilet către o ambuscadă politică brutală,” a remarcat France 24, adăugând că “Trump a transformat ceea ce erau simple “ședințe foto” diplomatice, sobre, sub predecesorul său Joe Biden, în probe de rezistență de o oră, dure și tensionate, desfășurate în inima președinției americane, în direct la televizor.”
Iar Bloomberg a titrat: “Vizitele râvnite în Biroul Oval cu Trump devin teste de nervi periculoase.”
Concluzia celor de la Axios este că “o vizită la Casa Albă nu mai este doar o oportunitate râvnită pentru a câștiga bunăvoința președintelui și credibilitate în țara de origine. Sub Trump 2.0, ea implică riscul unei ambuscade prezidențiale.”
Nu toți liderii sătrini au însă parte de criticile lui Trump. Președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, părea că se bucură să joace într-un episod din “show-ul Trump,” în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer au încercat o combinație de lingușire și convingere pentru a influența poziția lui Trump cu privire la comerț și Ucraina, a scris Axios.
De exemplu, “cu un gest teatral, Starmer a scos o scrisoare de la Regele Charles al III-lea prin care Trump era invitat la o vizită de stat și a vorbit elogios despre cât de mare este această onoare, mai ales că Trump mai primise o invitație similară și din partea regretatei Regine Elisabeta a II-a. Deși Starmer nu este cunoscut drept un politician carismatic, acasă a primit laude pentru această prestație neașteptat de abilă,” a relatat CNN.
De partea sa, președintele Macron i-a pus mâna pe încheietură lui Trump și l-a corectat când susținuse că Europa va recupera ajutorul oferit Ucrainei. “Nu, ca să fiu sincer, noi am plătit. Am plătit 60% din efortul total,” a spus Macron.
Liderul francez a părut că savurează actul politic riscant al confruntării din Biroul Oval, dar a fost atent să-și îndulcească intervențiile cu o doză consistentă de “Dragă Donald,” a scris CNN.
Însă chiar și liderii care evită o umilire publică se confruntă cu spectacole imprevizibile și prelungite în fața camerelor, Trump răspunzând la întrebări venite atât din partea presei tradiționale, cât și a media MAGA, și dominând discuțiile timp de până la o oră.
Umilirea premeditată a lui Ramaphosa este probabil să le dea de gândit altor lideri înainte să-și planifice o vizită la Washington, a scris Axios, care a notat: “Dacă Trump te invită în biroul său, intri pe propriul risc.”
Surse: FoxNews, BBC, NPR, New York Post, Axios, Reuters, CNN, France24, Bloomberg, whitehouse.gov, gov.za, TruthSocial, YouTube, X
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.