Educație și formare

1984 – 1988: Elev, Liceul ”Radu Negru” Făgăraș

Premiul I la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987, 1988

1989 – 1992 Student, Facultatea de Matematică, Universitatea București

1992 – 1995 Student, Ecole Normale Superieure, Paris

1992 – 1993 Masterat în matematică, Universitatea Paris 11

1993 – 1998 Doctorat în matematică la Universitatea Paris 13

1998 – 2016 Cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române

Experiență profesională

2008: Președinte fondator, vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul Asociația este cel mai cunoscut ONG din România în dezvoltarea urbană și în protejarea patrimoniului și unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România în general. A influențat modificarea Legii Urbanismului și a Legii spațiilor verzi urbane. A câștigat mai multe litigii strategice în urbanism, protejarea patrimoniului și protecția mediului.

2007 – 2008: Membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România

2000 – 2006: Director executiv și fondator, Școala Normală Superioară București

2000 – 2005 Președinte fondator al Asociației Tinerii pentru Acțiune Civică

În anii 2000 și 2002 Asociația a organizat Forumurile Tinerilor Români cu Studii în Străinatate.

Parcursul politic

2015 – 2017: Nicușor Dan a intrat în politică în 2015 și în 2016 a fondat USR, o mișcare politică transformată în partid politic, Uniunea Salvati România (USR)

2016: Deputat în Parlamentul României

2016: Candidat USR la Primaria Bucureștiului, al doilea clasat, 30%.

În 2017 a demisionat din partidul fondat de el, în urma unui diferend de opinii legat curentul progresist dominant în partid.

Din 2020: Primarul general al Capitalei

A fost reales în 2024, cu peste 47% din voturi.

În noiembrie 2024, bucureștenii au votat pentru Referendumul propus de el, pentru reorganizarea financiară și urbanistică a României.

Avere

Bunuri imobile

Terenuri: 

– teren intravilan cumpărat în 2007, la Predeal, în suprafață de 7.460 de metri pătrați

Clădiri: 

  • Nu deține case, apartamente sau alte clădiri

Alte bunuri:

  • Autovehicul Marca Citroen din 1986

Datorii:

– 100.000 de euro la Garanti Bank scadent în 2032

– datorie de 27.000 de euro scadentă în 2025 – creditor nespecificat

– datorie de 25.000 de euro scadentă în 2025 – creditor nespecificat

Conturi și depozite bancare

– 439.536 de lei la BCR

Venituri din salarii și alte surse:

– indemnizația de primar de 296.675 lei.

– alocațiile copiilor în sumă totală de aproximativ 9.000 de lei.

Donații și rambursări:

– Autoritatea Electorală Permanentă – rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din 2004 în sumă de aproape 660.000 de lei.

– aproximativ 1.150.000 de lei din donații pentru susținerea candidaturii la funcția de primar al Capitalei.

Declarație de interese

– nu și-a trecut nimic în declarația de interese.

Controverse majore

– A fost acuzat că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale în favoarea lui Nicolae Ciucă. Nicușor Dan a negat.

– La momentul depunerii candidaturii pentru prezidențiale, în dreapta lui Nicușor Dan a stat un colonel SRI în rezervă, scrie Recorder. Daniel Ene a fost prezent alături de candidatul independent la alegerile prezidențiale la aproape toate deplasările sale în țară.

– Relaţia cu omul de afaceri Matei Păun: Consultant financiar cu cetățenie germană și domiciliu în SUA, Păun a făcut afaceri în spațiul ex-sovietic, inclusiv Rusia și Belarus, potrivit Rise Project.

Matei Păun a avut de-a lungul timpului mai multe postări pe rețelele sociale cu poziții pro-Putin și pro-Rusia.

Nicuşor Dan, despre relaţia cu omul de afaceri Matei Păun: Îl mai sun din când în când să-l întreb cum ar face lucrurile / Ce spune despre afacerile lui Păun în Rusia

– Nicușor Dan spus că l-ar lua consilier la Cotroceni pe Klaus Iohannis, deoarece consideră că fostul şef al statului are „proaspete toate legăturile cu toţi partenerii” României.

Ulterior s-a delimitat de declarația respectivă.

– A afirmat, în legătură cu faptul că avortul ar putea deveni un drept constituţional, că în principiu este pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar a adăugat că există şi nuanţe în legătură cu vârsta fătului.

Nicuşor Dan, întrebat dacă avortul ar putea deveni un drept constituţional: De principiu sunt de acord pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp / Dar există şi nuanţe pe vârsta fătului

Campanie

– Testul Puterii cu Denise Rifai la Fanatik.ro

– B1 TV – intervenție telefonică legată de NATO, investiții militare și Republica Moldova. Detalii AICI.

– Digi24 – Emisiunea ”În fața ta” – Întrebat pe cine ar prefera în funcția de premier, dacă va fi ales președinte, că are multă simpatie și considerație pentru Ilie Bolojan. Detalii AICI.

– Emisiune Digi24: A anunțat că e dispus să-și retragă candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai, precizând că va lua o decizie în funcție de cum vor arăta sondajele în ultimele două săptămâni de campanie. Detalii AICI.

– Emisiune electorală Antena 3 – 9 aprilie. Detalii AICI.

Programul politic

Nicușor Dan candidează cu sloganul ”România onestă”. Pe site-ul său de campanie nu se găsește deocamdată programul său politic.

Temele majore

Religie: 

Nicuşor Dan a afirmat că este creştin ortodox, că îşi creşte copiii în credinţă, dar a adăugat că ”s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică”.

  • ”Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creştin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această directive, însă cred că credinţa este ceva intim şi mai cred că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în  zona politică. Cred că în momentul în care tu faci politică agăţându-te de Biserică, de fapt, profanezi şi nu faci nici una şi nici alta”

Nicuşor Dan: Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creştin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această direcţie

LGBT/familia tradițională:

În 2024 a refuzat să dezvăluie cum a votat la referendumul pentru familie. El a precizat că nu doreşte să se poziţioneze în această „dispută ideologică”. În 2017 a demisionat din USR din cauza unor disensiuni cu colegii de partid, legate de poziționarea pe această temă.

Despre Parteneriatul civil între două persoane de acelaşi sex, Nicușor Dan a spus că ”este o chestiune pe care trebuie să o tranşeze societatea, ia politicienii să fie doar mediatorii acestei dezbateri”.

Nicușor Dan, despre parteneriatul civil între două persoane de același sex: Este o chestiune pe care trebuie să o tranşeze societatea, politicienii să fie doar mediatorii acestei dezbateri

Climă: 

Nu a făcut declarații explicite legate de modul în care consideră că ar trebui abordate schimbările climatice sau temele asociate.

În 27 martie 2025 a spus totuși într-o declarație citată de Euronews că: „Eu cred în încălzirea globală generată de om după cum cred în știință”.

Impozitarea veniturilor (progresivă vs. cota unică):

Momentan nu s-a exprimat explicit pe acest subiect.

Rusia – Ucraina:

„România a acționat corect pentru propria ei securitate. A ajutat Ucraina, dar s-a ajutat și pe ea însăși. Asigurând stabilitatea pe continent, România își consolidează securitatea, iar NATO rămâne cel mai bun scut al său”, a spus recent Nicușor Dan.

El a mai vorbit despre necesitatea unei reforme a Armatei Române, având în vedere schimbările din peisajul geopolitic mondial.

„România trebuie să se consolideze ca stat, atât în funcționarea instituțiilor, cât și în ceea ce privește Armata. Intrăm într-o perioadă globală în care vor apărea tensiuni, iar dacă vrei pace, trebuie să descurajezi războiul” este o altă declarație pe acest subiect, a lui Nicușor Dan.

De asemenea a criticat recent intervenția SVR în favoarea lui Călin Georgescu.

Nicuşor Dan, după afirmaţiile Serviciului rus de Informaţii Externe: Primul act public oficial prin care Rusia intervine în sprijinului unui candidat / Un semnal de alarmă extrem de important pentru tot statul român

Pro/anti – occidental (NATO, UE): 

Nicușor Dan s-a declarat în repetate rânduri ca fiind pro-occidental și pro-european.

Reforma serviciilor secrete:

Nicușor Dan a vorbit despre un eșec al serviciilor secrete la alegerile din 24 noiembrie, care a dus la anularea alegerilor și despre necesitatea unui control civil real asupra acestora. Întrebat de G4Media dacă este nevoie de o nouă lege a serviciilor secrete, el a declarat că ”în urma unei largi dezbateri, publice, trebuie să dăm noi legi ale siguranței naționale”.

VIDEO Nicușor Dan: Am constatat un eșec al serviciilor secrete la alegerile din 24 noiembrie. În urma unei largi dezbateri publice, trebuie să dăm noi legi ale siguranței naționale

nicusor dan

Nicușor Dan

  • Data naşterii: 20 decembrie 1969
  • Locul nașterii: municipiul Făgăraș
  • Stare civilă: în parteneriat, 2 copii
Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează